Het materiaaltechnologiebedrijf Umicore, met onder meer een vestiging in Hoboken, kondigt belangrijke nieuwe investeringen aan. Er is sprake van een investering van 660 miljoen euro in China en Europa, in de productie van materialen voor herlaadbare batterijen.

Bij de voorstelling van de jaarresultaten, die werden bekendgemaakt na het sluiten van de beurs, werd gewag gemaakt van ‘recordresultaten’ en van een ‘groeiversnelling’. Het bedrijf wil extra middelen ophalen om verdere groei te realiseren met kathodematerialen. Die worden gebruikt in herlaadbare batterijen voor elektrische en hybride wagens. 

De goede resultaten zijn dus het gevolg van de opmars van de elektrische wagen en bijhorende batterijen. Het bedrijf deelt ook mee dat het uitkijkt naar mogelijke overnames en samenwerkingen. Op die manier wil Umicore het aanbod op het stuk van schone mobiliteit en recyclage verder versterken.

Nieuwe investeringen van 660 miljoen

De kapitaalsverhoging die Umicore wil doorvoeren zou slaan op maximaal 10% van het huidige aantal aandelen. Als de plaatsing van die nieuwe aandelen zou gebeuren aan de slotkoers van donderdag, zou dat zowat 916 miljoen euro kunnen opbrengen.

De investering van 660 miljoen in China en Europa gebeurt in de afdeling ‘Rechargeable Battery Materials. Tegen 2021 moet de totale capaciteit minstens 175.000 ton bedragen.  De omzet steeg vorig jaar met 9 procent tot 2,9 miljard euro en de recurrente nettowinst klom 15 procent hoger tot 267 miljoen euro. Umicore is een wereldleider op het stuk van herbruikbare materialen. In België heeft het bedrijf vestigingen in Hoboken, Olen, Brugge en Brussel.