Op 12 mei opende het Antwerpse softwarebedrijf Unifly zijn eerste Amerikaanse kantoor in New York. Unifly zorgt ervoor dat bemande en onbemande vliegtuigen en vliegtuigjes veilig het luchtruim kunnen delen. Het bedrijf heeft een open, cloud-based softwareplatform ontwikkeld dat dienstdoet als centrale database voor drone gerelateerde toepassingen.

Unifly vond zijn uitvalbasis voor de Amerikaanse markt bij Belcham, de Belgisch-Amerikaanse Kamer van Koophandel, dat Belgische bedrijven de nodige infrastructuur en ondersteuning biedt om de eerste stappen op de USA-markt te zetten.

CEO Marc Kegelaers: “Amerika is een snelgroeiende markt waar heel veel interesse is voor Unifly. Meer specifiek zijn we partner van NUAIR, de New Yorkse alliantie van meer dan honderd bedrijven die samenwerken in de ontwikkeling van UAS (Unmanned Aircraft System) test ranges langs de oostkust. Dit gebeurt allemaal in nauwe samenwerking met Thales, gigant op gebied van systemen voor bemande luchtvaart.”

Het aantal drones in de lucht groeit exponentieel. Het is een enorme uitdaging om dergelijke aantallen veilig te integreren. Hiervoor is een UTM (Unmanned Traffic Management) systeem nodig dat de processen  automatiseert om drones naadloos toegang te verlenen tot de wereld van de bemande luchtvaart.

“Unifly biedt een UTM-platform om drones in het luchtruim te integreren op een veilige, legale en efficiënte manier. Dit platform ondersteunt alle betrokken partijen: drone operatoren, lokale autoriteiten, luchtvaartautoriteiten en fabrikanten”, zegt Marc Kegelaers.

De laatste maanden breidde het softwarebedrijf zijn aanwezigheid al sterk uit in Europa. Onder andere de Duitse en Deense luchtvaartautoriteiten gebruiken Unifly UTM.

Marc Kegelaers: “Op dit ogenblik zijn er enkele grote opportuniteiten op de Amerikaanse markt waarvan we verwachten dat ze in de loop van de volgende zes maanden zullen geconcretiseerd worden. Daarnaast zijn er nogal wat staten in de US die staan te springen om buitenlandse bedrijven te lokken met taks incentives. Beide factoren zullen bepalen hoe snel en waar we een operationele vestiging zullen zetten.”

Voorlopig doet Unifly een beroep op de dienstverlening en het personeel van Belcham, maar het bedrijf is volop bezig met het screenen van kandidaten om op een meer permanente basis het Unifly-kantoor in de Verenigde Staten te bemannen.