Antwerpen-Waasland is de énige regio in Vlaanderen met een eigen strategisch toekomstplan. Routeplan 2020 werd in 2012 door Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland gelanceerd en is nu aan een update toe.

“Ondertussen werden heel wat punten ook effectief overgenomen in tal van beleidsplannen. En dat is goed nieuws voor iedereen, maar zeker voor ondernemers”, zegt Luc Luwel, ceo Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Routeplan 2020, een alomvattend plan

Bedrijven functioneren beter als ze de juiste medewerkers vinden. En die medewerkers moeten natuurlijk vlot van en naar de bedrijven kunnen reizen. Bedrijven moeten ook makkelijker de weg vinden naar de juiste technologische middelen, enz.
En daar draait het bij Routeplan 2020 om. Het plan heeft impact op een hele brede waaier aan domeinen: de transformatie van onze industrie, de expansie van de haven, maar ook de arbeidsmarkt, mobiliteit, digitalisering, innovatie,…

Dankzij de aanhoudende druk van organisaties zoals Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en met het Routeplan 2020 als leidraad, zijn er al heel wat zaken uit dit plan gerealiseerd.

Het zou ons te ver leiden om al die realisaties onder de aandacht te brengen. Daarom maakte Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland er een filmpje van en dat kan je hier bekijken.

Belangrijkste realisaties van de voorbije drie jaar

Maar we doen toch een poging om de belangrijkste realisaties van de voorbije drie jaar in de speerpuntdomeinen op te sommen:

Industrie: sanering Blue Gate, en akkoord rond de incubator voor duurzame chemie Blue Chem.
Haven: lancering Nxtport, Kieldrechtsluis, eerste aanzet naar modernisering havenarbeid.
Diamant: invoering karaattaks, alliantie ondertekend tussen Kamer van Koophandel en AWDC in 2016.
Mobiliteit: ondertekening Oosterweelakkoord, Liefkenshoekspoortunnel, projecten voor slimme stadslogistiek zoals City Depot en Bubble post.
Arbeidsmarkt: succesvolle proefprojecten Duaal leren met onderwijs en industrie.
Internationale uitstraling: invoering Koopzondagen, vernieuwde Elisabethzaal en Congrescenter, lancering van een internationaal citymarketingplan (A-typical Antwerp).

Sprekers met ideeën

Dinsdagavond stonden nog enkele sprekers op de affiche. Thomas Cols, ceo Areal Architects, had het over mobiliteit. Robert Decant, ceo Esas, had het over de arbeidsmarkt. Ronnie Leten, voormalig ceo van Atlas Copco en nu voorzitter van Electrolux, had het over de verankering van economische stuwmotoren in de industrie, de haven en de diamantsector. Leten vroeg zich onder meer af waarom er nog altijd geen kandidaat is gevonden voor de oude Opel-site…

John Baekelmans, vice-president Imec, raakte het onderwerp van digitalisering en ondernemerschap aan. Hans Beekman, directeur Nxt Economy Rotterdam, hat het over de Internationale uitstraling van Rotterdam dat een eigen gelijkaardig Routeplan 2020 heeft als Antwerpen, onder de naam Rotterdam Nxt Economy.

Drie belangrijke werkpunten voor de komende jaren

Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland concludeert dat er drie belangrijke  werkpunten zijn voor de komende jaren:

1. Digitalisering in alle grote sectoren: “We moeten ervoor zorgen dat we hier de boot niet missen. We moeten blijven investeren in innovatie vanuit privé en publiek en een  nauwere samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven bewerkstelligen’, zegt Luwel.

2. Mobiliteit: Antwerpen bereikbaar houden tijdens de werken. Dat vraagt meer coördinatie en centrale aansturing. Luc Luwel: “Infrastructuur- en mobiliteitsbeslissing zijn nu te veel versnipperd over verschillende administraties en bevoegdheidsniveaus.  We hebben een soort ‘war-room’ nodig die zeer snel kan bijsturen.”

3. Arbeidsmarkt: snellere uitrol van duaal leren om de kloof tussen onderwijs en werkveld te dichten en om schooluitval te verminderen. Verdere modernisering van havenarbeid is een ander werkpunt.