Vorig jaar bracht Antwerpenaar en gerenommeerd 3D designer Rizon Parein Europa’s grootste design festival OFFF van Barcelona naar Antwerpen in het kader van ‘Born in Antwerp’ waarvan hij een van de curatoren was. En met succes! Maar liefst 4000 nieuwsgierigen bezochten het festival. Dit jaar gaan Rizon en de organisatie onafhankelijk verder onder de naam Us by Night.

“We voelden dat we met een ijzersterk verhaal zaten om dit verder als puur Belgisch concept uit te rollen”, zegt Rizon Parein.

Nog een sterker concept dan vorig jaar

Vorig jaar kreeg Rizon de opdracht om te tonen dat Antwerpen op creatief vlak een belangrijke stad is. Hij haalde OFFF van Barcelona naar Antwerpen en maakte er een night-versie van. Maar hij voelde gewoon dat dit concept vrij ver verwijderd was van wat OFFF in Barcelona doet. Naast ‘uitgaan met een twist’, probeert Rizon het initiatief door te trekken en mensen van buiten de sector naar Antwerpen te halen die werken voor grote muzikanten, webshops maken, uitnodigingen voor grote fashion shows maken, enz.. “Vorige jaar heerste er een bijzonder goede vibe. Maar ik wil verder. Wat ik beoog, drijft af van wat OFFF doet. Daarom wil ik mijn eigen concept: Us by Night”, gaat Rizon verder.
Us by Night staat op eigen benen, is een juridische entiteit, een bvba, en wordt ondersteund vanuit het kabinet van Caroline Bastiaens.

Waarvoor staat Us by Night?

“Ik wil de vibe van vorig jaar in de naam doortrekken: hoe zijn wij als wij babbelen overdag, als we werken, als we uitgaan, als we oude vrienden terugzien. Een ‘blij weerzien’ betekent veel voor mij. Vandaar ‘Us’ = ons”, licht Rizon verder toe.
Meer dan 60 ronkende namen schijnen tijdens inspirerende keynotes hun licht op het nieuwste binnen grafisch design, motion design en kunst. Maar ook sound designers, comedians, animatiefilmers en graffiti artiesten vervolledigen dit jaar de line-up.

Wie kom je tegen op Us by Night?

Je zult er bijvoorbeeld Mirko Borsche aan het woord horen, de man die o.a. al werkte voor Stella McCartney of de graphic designer van Major Lazer, het project van de Amerikaanse DJ en producent Diplo.
De zwaargewichten bij de merken zijn ook terug van de partij, zoals José Cabaco, de Global Creative Concept and Storytelling Director van Adidas Global. Maar ook de 2 creative directors van Nike Global Brand Design zullen er zijn. Nike én Adidas op één festival? Dat belooft een energieke mix! Elke avond vult het bekende festival Playground uit Amsterdam, gekend voor film & animatie, ook een slot in de line-up.
Adobe verzorgt de tutorial stage dit jaar, waar jonge ontwerpers kunnen leren van de beste in het vak, met kleppers zoals The Mill, Aixsponza, Simon Holmedal, Pablo Lozano, DIA. Zo kunnen onze jonge designers connecteren met internationale designers, wat ook interessant is voor reclamebureaus. Kortom, Us by Night wordt een gamechanger voor jonge ondernemende designers, een ontmoetingsplek om elkaar te verkennen. Iedereen is welkom.
De precieze line-up en het programma zullen klaar zijn begin november, maar hier lees je meer over de sprekers en de ervaringen.