ANTWERPEN – De wespen- en bijenpopulatie groeit deze zomer in ons land. Dat betekent meer steken en dus ook meer allergische reacties. Dankzij een nieuwe behandeling kan Universitair Ziekenhuis Antwerpen patiënten die zo’n reacties vertonen, al na drie uur immuun maken.

Een allergie voor het gif van insecten kan levensbedreigend zijn. Zo sterven er jaarlijks in Europa zo’n 150 mensen aan een allergische reactie na een wespen- of bijensteek. Wie al één keer zo’n allergische reactie heeft gehad, kan een tweede echter voorkomen met behulp van immunotherapie. Het UZA biedt nu als enige centrum in Vlaanderen een ultrarush-schema aan. De nieuwe behandeling levert niet alleen tijdswinst op, maar is ook een stuk goedkoper.

Prof. Vito Sabato, staflid immunologie UZA: “Bij de traditionele therapie duurt het verschillende weken tot maanden alvorens de patiënt beschermd is. Een semi-rush methode vergt minstens drie dagen. Via onze nieuwe behandeling is het voldoende om opgenomen te worden in het dagziekenhuis. Na een ultrarush schema is de patiënt al na 3 uur beschermd.”

In het geval van een allergie voor wespengif zijn patiënten na de behandeling voor 95 tot 99 procent beschermd. “Treedt er dan toch nog een allergische reactie op, dan is die meestal een stuk milder”, klinkt het.