basf

Producten van plantaardige oorsprong zijn aan een steile opmars bezig, in ongeveer elk denkbare sector. Binnenkort, als alles volgens plan verloopt, ook in de sector van de drankverpakkigen. Petflessen kenden we al, de herbruikbare flessen van harde plastic, die opnieuw kunnen worden gebruikt. Nu zijn de pefflessen aan de orde. Pef staat voor polyethyleenfuranoaat. Het is plastic dat voor 100% van plantaardige oorsprong is. BASF, de Duitse chemiereus en zijn Nederlandse sectorgenoot Avantium, die een spin-off is van de oliereus Shell gaan samenwerken in een nieuwe fabriek om pef-plastic te produceren. De joint venture zal Synvina heten en zal furaandicarbonzuur (FDCA) maken. Daarmee kan polyethyleenfuranoaat (pef) worden gemaakt. Onder meer Coca-Cola zou al belangstelling betonen.

Om deze pefflessen te maken wil  Synvina een nieuwe fabriek bouwen in de haven van Antwerpen die aan zowat 50 mensen werk zou verschaffen. Toch is er nog geen absolute zekerheid dat de fabriek effectief in Antwerpen zal komen.  Het voorbereidend onderzoekswerk moet klaar zijn tegen 2018. Pas dan kan er een definitieve investeringsbeslissing worden genomen, zegt Frank Roerink, financieel directeur bij Avantium aan het persbureau Belga. ‘We zien de plannen om in Antwerpen een fabriek op te starten met vertrouwen tegemoet.’

De fabriek moet een capaciteit bereiken van 50.000 ton per jaar. Goed voor 4 miljard drankflessen. Dat is een peulschil in vergelijking met de 60 miljoen ton pet die elk jaar wereldwijd wordt geproduceerd.