Antwerpen – Vastgoed kopen in 2018? De kans is groot dat het qua oppervlakte al vlug tien procent kleiner zal zijn dan vorig jaar, dat het pand pal naast het water gelegen is, én dat het verwarmd zal worden via geothermie en niet meer met fossiele brandstoffen. Onder meer twee Antwerpse vastgoedexperten geven hun mening bij enkele woontrends die in 2018 zullen doorstoten. 

1. Van 75 naar 65 vierkante meter

“Twee jaar geleden kocht je in ons land een nieuwbouwappartement van gemiddeld 85 vierkante meter groot. Inmiddels zijn ze al ruim 10 procent kleiner geworden, grosso modo 75 vierkante meter. De tendens naar compactere flats gaat dit jaar nog verder”, meent Philippe Janssens, ceo van de Antwerpse projectontwikkelaar Immpact. “In Nederland en Frankrijk is een nieuw appartement nog maar 65 vierkante meter groot. Ook in Vlaanderen gaat het die richting uit. Toch betekent dit niet dat we over minder woonruimte zullen beschikken. Dankzij bijvoorbeeld collectieve stookplaatsen winnen we ruimte. Bovendien benutten de Vlamingen steeds efficiënter hun beschikbare ruimte. Denk maar aan een douche in plaats van een bad, opbergruimtes in de trap en ingemaakte kasten.”

2. Ook buitenverblijf moet nagelnieuw zijn

Honderden Belgen kochten of bouwden het voorbije jaar een nieuwbouw tweede verblijf aan de Spaanse costa’s. Opvallend, want de meeste Europeanen kiezen nog steeds voor de typische bestaande Spaanse casa’s. “Ook voor hun tweede verblijf zijn Belgen, net als thuis, sterk op hun privacy en grote leefruimtes gesteld. Daarom willen ze ook in Spanje heel moderne en strakke woningen”, aldus Marleen De Vijt van het Antwerpse Azull.
Vorig jaar tekenden al ruim 800 Belgen voor een nieuwbouwproject, zeg maar een vijfde van alle Belgen die een tweede verblijf in Spanje kochten.
“Dat aantal – dat heel specifiek voor nieuwbouw in Spanje kiest – zal dit jaar zeker nog toenemen”, verwacht Marleen De Vijt.

3. Weg met de verwarmingsketel

De klassieke verwarmingsketel verdwijnt hoe langer hoe meer uit onze woning. In veel bouwprojecten zal gebruik gemaakt worden van een geothermisch netwerk. Denk maar aan een koudenet waarbij lauw grondwater wordt opgepompt om de woningen te verwarmen in de winter én de huiskamers af te koelen in de zomer. Het ecologisch voordeel is telkens gigantisch, want van fossiele brandstoffen of CO2-uitstoot is er geen sprake meer.

4. Waterfront development wint nog meer terrein

Wonen aan het water wordt misschien wel dé woontrend van 2018. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen worden verloederde industriezones aan het water aangepakt. In de plaats van grauwe opslagplaatsen verrijzen nieuwe, moderne appartementen in vaak verkeersluwe zones die een goede verbinding geven met de stad, de ring- en gewestwegen.