Dit weekend konden belangstellenden de archeologische opgravingen aan de Kipdorpbrug gaan bekijken. Die archeologische site is opengelegd naar aanleiding van de werken aan de Noorderlijn. De opkomst was massaal. Duizenden belangstellenden kwamen opdagen om de archeologische vondsten die dateren uit de zestiende eeuw te komen bekijken. Het was dan ook een unieke gelegenheid om de restanten van de Kipdorpbrug te komen bekijken. De archeologen van de Vlaamse overheid zeggen dat de vondsten buiten verwachting intact zijn gebleven.  

Tegelijk is meegedeeld dat de werken aan die Noorderlijn vertraging oplopen. Dat heeft de aannemer van de werken, Tramcontractors NV, laten weten.  

De werken voor de Noorderlijn zijn bijna 2 jaar bezig. Ze zijn gestart op 1 maart 2016 en zouden normaal gezien voltooid moeten zijn in juni 2019. De aannemer geeft nu aan dat hij vertraging oploopt op de ondergrondse delen. Die omvatten het premetrostation Opera, de autoparking, de autotunnel en de fietsenstalling onder de Teniersplaats. 

De aannemer maakt momenteel een nieuwe planning op waarin de vertraging op gedetailleerde wijze in kaart wordt gebracht. Tevens zullen de oorzaken van de vertraging worden aangegeven. Zodra er meer nieuws is over de nieuwe timing over het einde van de werken zal dit worden meegedeeld. 

Het contract voor Noorderlijn is aan Tramcontractors NV gegund in de vorm van een DBF(M) contract. Dit wil zeggen dat de aannemer verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw (inclusief planning en coördinatie), de prefinanciering en het onderhoud van sommige delen zoals de trambanen.