De Belgische food techstartup APICBASE.COM, die gevestigd is op de Schoenmarkt in Antwerpen, heeft in een kapitaalronde 700.000 euro opgehaald. Deze operatie werd begeleid door Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen). APICBASE, onder meer opgericht door sterrenchef Julien Burlat, ontwikkelt een cloud software waarmee professionele keukens hun processen kunnen beheren en optimaliseren van ingrediënt tot afgewerkt menu. De startup zal het opgehaalde geld gebruiken om het team verder uit te bouwen, de software en bijbehorende hardware verder te ontwikkelen, en om het product en merk in de markt te zetten.

Het systeem van APICBASE linkt gegevens over gerechten aan foto’s en geeft het hele bereidingsproces visueel weer.

Carl Jacobs, CEO en co-founder van APICBASE: “Dankzij onze technologie kan de food industrie voortaan de kennis van hun chefs vastleggen, de kwaliteit in de keuken verhogen en veel sneller nieuwe medewerkers opleiden. Ook alle kennis rond ingrediënten, gerechten en menu’s kan in het systeem worden opgeslagen, wat leidt tot efficiënter beheer van allergenen, bestellijsten en kostprijsberekening”.

Bovendien kunnen de gegevens worden gebruikt als productcatalogus voor het commerciële team. “Zonder een krachtige en slimme software zoals APICBASE.COM zijn deze processen enorm arbeidsintensief en vereisen ze constant manuele handelingen” zegt Carl Jacobs.

“Onze oplossingen laten voedingsbedrijven toe om al deze processen automatisch te optimaliseren” aldus nog Jacobs. “We willen restaurants, hotels, restaurantketens en voedselproducenten helpen in het stroomlijnen van hun processen zodat zij op elk moment een hoogwaardige klantenervaring kunnen bieden en tegelijkertijd gemakkelijk rekening kunnen houden met maaltijdspecificaties, voedselkost, allergenencontrole, enzovoort.”

APICBASE beschikt ook over een compacte fotostudio, de APEC-studio, die speciaal werd ontworpen voor het fotograferen van voeding. Met slechts één druk op de knop kunnen chefs hun culinaire creatie in een hoge resolutie-afbeelding vastleggen.