Een beetje bizar toch: VLM Airlines vliegt vanaf deze maan wekelijks van Maribor (Slovenië) naar de populaire vakantiebestemmingen Dubrovnik en Split in Kroatië. Daarnaast voert de luchtvaartmaatschappij, die vroeger opereerde vanop de luchthaven Deurne, in opdracht van een Italiaanse touroperator ook vluchten uit van Italiaanse luchthavens naar  bestemmingen in Kroatië, Griekenland en Montenegro.

Aanvraag om vanuit Antwerpen te vliegen is nog hangende

VLM Airlines is de Sloveense dochter van SHS Antwerp Aviation dat in september vorig jaar de vliegtuigen en andere activa overnam van VLM Airlines NV, dat al zijn activiteiten stopzette. SHS Antwerp Aviation en zijn Sloveense dochtermaatschappij VLM Airlines d.d. zijn eigendom van de Nederlandse investeringsmaatschappij SHS Aviation B.V., dat voor 60% in handen is van Nederlandse investeerders en voor 40 % in handen van investeerders uit Canada. SHS Antwerp Aviation en VLM Airlines d.d. ontwikkelen luchtvaartactiviteiten onder de gemeenschappelijke merknaam ‘VLM Airlines’.

Intussen wacht SHS Antwerp Aviation nog steeds op zijn Belgische vliegvergunning. De aanvraag daartoe werd in september van vorig jaar ingediend bij de FOD Mobiliteit. Die procedure is nog steeds aan de gang.

VLM Airlines d.d. heeft in januari 2017 een identieke AOC-aanvraag ingediend in Slovenië. De vliegvergunning werd door het Sloveense Ministerie van Infrastructuur afgeleverd op 10 mei 2017, amper vijf maanden na het indienen van de aanvraag.