Voormalig parlementslid en stichter van VLM Airlines Freddy Van Gaever is overleden. Van Gaever was zijn hele leven actief ik de toeristische- en de luchtvaartsector.

Hij was ook enkele jaren parlementslid. Van Gaever lag mee aan de basis van de luchtvaartmaatschappijen Delta Air Transport, VLM Airlines en VG Airlines. 

VLM werd opgericht in 1992 en ging in 1993 van start met een verbinding tussen Antwerpen en Londen. Aanvankelijk kende de maatschappij groot succes. VLM werd in 1996 overgenomen door de Nederlander Jaap Rosen Jacobson en na enkele jaren weer verkocht. Daarna ging het snel bergaf met VLM. Na ettelijke overnames ging het bedrijf failliet in 2016. Vorig jaar probeerde Van Gaever nog een doorstart te organiseren. Het bedrijf is nu in handen van het Nederlandse SHS Aviation, met daarin ook Chinese aandeelhouders. 

Politicus bij Vlaams Belang

Van Gaever was gelieerd met het Vlaams Blok, later Vlaams Belang. Hij werd ook mandataris voor die partij. In 2004 kwam Van Gaever voor de eerste keer op bij de Vlaamse verkiezingen, op de lijst van Vlaams Belang. Hij zetelde in het parlement tot 2007 en ging daarna voor drie jaar naar de Senaat. In 2010 kreeg hij de voorlaatste plaats op de lijst en raakte hij niet verkozen.

Van Gaever hoopte in 2018 nog op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen, als lijstduwer in Antwerpen. Het was de bedoeling dat hij het boegbeeld van de seniorenwerking in de partij zou worden.