Voka lanceert website Oosterweel.nu

ringDe Voka – Kamers van Koophandel zijn de files in en om Antwerpen grondig beu en willen een snelle realisatie van de Oosterweelverbinding. Daarom lanceren ze de website Oosterweel.nu. Op de website kan een steunbrief gericht aan de Vlaamse regering worden ondertekend.

Het initiatief voor de campagne komt van de Voka-Kamers van Koophandel van Antwerpen-Waasland, Mechelen en Kempen. “We hebben weet van een aantal bedrijven die wegens de aanhoudende files in en rond onze stad hun activiteiten hebben geherlokaliseerd. Antwerpen staat al jarenlang in de triestige top drie van de ergste filesteden ter wereld”, zegt Luc Luwel, directeur Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

De gigantische files zijn een strop voor de Vlaamse economie. “Berekeningen wijzen uit dat de files op de Antwerpse wegen het vrachtvervoer jaarlijks met ongeveer 100 miljoen euro directe economische schade opzadelen. Daar bovenop komen nog eens het indirect economisch verlies en de economische kosten voor de pendelaars. Gemiddeld staat de Vlaming 59,7 uur per jaar in de file; in de Antwerpse regio is dit 78 uur. De directe economische schade van deze files, alleen nog maar voor de piekuren, bedraagt zo’n 500 miljoen euro per jaar of 2 miljoen euro per werkdag. Door deze extra kosten zijn onze bedrijven minder competitief”, aldus Voka.

Ook Antwerpse bedrijfsleiders scharen zich achter het initiatief. “De fileproblematiek speelt Atlas Copco parten. Niet alleen bij het aantrekken van nieuwe medewerkers, de files verhogen ook enorm de stress bij ons personeel”, zegt Alex Bongaerts, vice-president van Atlas Copco. “Bereikbaarheid was altijd een grote troef van Vlaanderen, maar die troef spelen we nu kwijt. Het Oosterweeldossier moet daarom dringend ter harte genomen worden en de eerste spade moet snel in de grond.”