Antwerpen – VDAB provincie Antwerpen organiseerde vrijdag 2 februari in de Zuiderkroon voor de derde keer zijn Winterseminarie. Meer dan 400 deelnemers woonden #WinSem18 bij. Drie inspirerende sprekers hadden het over ‘leiderschap en verandering’.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: “Tijdens ons netwerkingevent #WinSem18 waren bedrijfsleiders Saskia Van Uffelen (Ericsson Belux), Tom Herrijgers (Marbles) en Jan Peeters (AH Peeters-Govers) de gastsprekers. Met hun inspirerende verhalen, gefocust op de arbeidsmarkt, wil VDAB zijn meerwaarde tonen.”

Bedrijven en ondernemers moeten zich continu aanpassen aan de veranderende maatschappij en de laatste trends in de wereld rondom hen. Je kunt geen vakblad, HR-nieuwsbrief of krant openslagen of er staat iets in over leiderschap in tijden van verandering. De uitdagingen op de arbeidsmarkt zijn bijgevolg dan ook niet min.

Saskia Van Uffelen is ceo van Ericsson Belux, al meer dan 25 jaar actief in de ICT- en telecombusiness én auteur van het boek ‘Iedereen baas’. De  tijden veranderen, maar als bedrijfsleider kan je het verschil maken in je relatie met je werknemers en met je partners.
Saskia Van Uffelen hield een vurig pleidooi voor ondernemingen om zich anders te gaan organiseren. Ze lichtte toe hoe bedrijfsleiders de verschillen tussen de generaties – de babyboomers, de generaties X, Y en Z – kunnen ombuigen tot een krachtig voordeel.
“We moeten in onze bedrijven naar een vlakke organisatiestructuur waarin de beslissers van nu zich laten bijstaan door de generatie van morgen. Elke generatie zal belangrijk zijn: de ouderen voor hun ervaring, de jongeren voor hun innovatievermogen en hun digitale competenties”, zegt Saskia Van Uffelen.

Tom Herrijgers, eigenaar en ceo van digitaal communicatiebureau Marbles uit Antwerpen, voerde in 2016 in zijn bedrijf de regel in dat zijn werknemers zoveel vakantie mogen nemen als ze willen. Zolang het werk maar op tijd af is, is er geen probleem. Met deze beslissing verhoogden productiviteit, motivatie en verantwoordelijkheid van de medewerkers.

Jan Peeters is, samen met zijn neef Wim Peeters, zaakvoerder (derde generatie) van familiebedrijf Peeters-Govers, de supermarktketen uit Lille met vestigingen in gans de provincie Antwerpen. Hij waagde het met de Nederlandse ‘blauwe duivel’ rond de tafel te gaan zitten. In 2015 kwam Peeters-Govers met een franchiseovereenkomst onder de vleugels van de Nederlandse Albert Heijn-groep terecht.
De groep supermarkten in de provincie blijft bestaan, maar ondergaat een gedaanteverwisseling en wordt ingericht volgens het concept van Albert Heijn. De 275 personeelsleden blijven aan boord en in de komende twee jaren is er nog personeelsuitbreiding voorzien.
“Vanuit VDAB kunnen wij tewerkstelling creëren door nieuwe vormen van leren en werken te stimuleren zoals werkplekleren”, stelt Bjorn Cuyt.  

Vorig jaar was het thema van het VDAB-seminarie ‘Digitale transformatie’. #WinSem18 bouwde voor een stukje voort op dit thema en daagde de bedrijfsleiders uit op vlak van Artificiële Intelligentie (AI) en datamining. “Aan de hand van een reële vacature toonden wij de meerwaarde aan van de VDAB matchmaking tool die gebaseerd is op datamining. Tijdens de pauze gaven heel wat bedrijfsleiders feedback aan onze ontwikkelaars over die voorlopige versie”, zegt Cuyt.