Hoogtepunt van ‘Made in Antwerpen Live’ op 4 oktober in The Aviation Factory was het interview dat collega Guy Janssens had met Kris Peeters op het einde van de namiddag.

Zo hoog mogelijk mikken

“Ik ga voor de topjob: het burgemeesterschap in Antwerpen!”, zei Kris Peeters, CD&V-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018. Voorlopig hecht Peeters niet te veel belang aan de recente peilingen waar hij 10% van de stemmen haalt. “Het zijn maar peilingen, en daar kunnen we best niet te veel geloof aan hechten.”

Peeters’ topprioriteit is mobiliteit. Hij brak een lans voor het meervuldig gebruik van de busbanen op de snelweg en zou die willen openstellen voor motorrijders en in bepaalde gevallen ook voor autoverkeer.

“De haven van Rotterdam is o.w.v. haar trechtervorm gemakkelijker te controleren dan de haven van Antwerpen, die meer open is”, stelt Peeters. Maar desondanks moet de veiligheid en de strijd tegen criminaliteit en drugstrafiek in de haven voor Peeters opgedreven worden.

In het algemeen straatbeeld ziet Peeters een grotere rol weggelegd voor de wijkagent, die meer als bemiddelaar en preventiepersoon zou kunnen ingeschakeld worden.

Voor de ondernemers in de zaal die een zaak opstarten, uitbouwen en personeel aanwerven – want tenslotte gaat het over tewerkstelling – uitte Peeters, die nu nog federaal minister van Werk en Economie is, zijn respect. Volgens hem moet er meer aandacht gaan naar jonge en kleine bedrijven en snellere digitalisering.

Om te inspireren moet je zelf geïnspireerd worden

Het was Jacques Vandermeiren, sinds januari 2017 ceo van het Havenhuis Antwerpen, die als eerste gastspreker van wal stak. Hij heeft zijn sporen in de energiesector verdiend, een hoofdstuk dat hij na 25 jaar, in 2015 afsloot. In die tussentijd zette hij zich in voor startups en The Shift, een netwerk van bedrijven rond duurzaamheid. Vandermeiren heeft vooral als missie de haven tot een duurzame THUIShaven uit te bouwen waar meer dan 1 000 ondernemingen zich thuis voelen. Zijn recente persoonlijke ervaring met startups zet hem ertoe aan om samen met de stad Antwerpen en UAntwerpen na te gaan hoe vanuit Port of Antwerp een fonds kan opgericht worden om havengebonden startups in de markt te zetten.

Hoe pak je digitalisatie betaalbaar aan?

Nog maar 29 jaar jong heeft Isabelle Dumortier al een indrukwekkend parcours afgelegd. Op haar 18de startte ze haar eerste webshop, op haar 20ste werkte ze voor grote klanten van twee vooraanstaande webagentschappen. En met haar Tutu-shop (webshop en popup winkels) schrijft ze een opmerkelijk verhaal. Isabelle brengt binnenkort haar boek uit ‘Online Startup: van vaag idee tot succesvolle multinational’, waarvan je hier al een voorproefje krijgt.

Persoonlijke getuigenissen van Pieter Lesage en Inge Boets

Pieter Lesage, oprichter-ceo van Studio Dott, ontwerpstudio met 25 multidisciplinaire talenten, maakte aan de hand van een aantal cases kanttekeningen bij ‘user experience’ in design.
Inge Boets, voormalig partner EY en bestuurder van vennootschappen, nam het publiek mee op haar persoonlijke ontdekkingstocht van het ondernemerschap via ‘La Scoperta’ haar enoteca met Italiaanse wijn- en streekspecialiteiten.