Op woensdag 21 maart in de namiddag en ’s avonds organiseert POM Antwerpen de zevende editie van het ‘We Are Chemistry. Meet the pro’s, Find the job’ joblounge event in Bluepoint Antwerpen/Berchem. Een combinatie van een chemisch geladen interactieve voorstelling en speedpresentaties van 18 bedrijven uit de chemie, kunstoffen en life sciences.  

Aan dit jobslounge event verlenen 18 toonaangevende bedrijven uit de sector die continu op zoek zijn naar nieuw talent uit alle wind- en studierichtingen hun medewerking. Agfa-Gevaert en Oiltanking doen voor de eerste keer mee. De andere bedrijven zijn: Alcon, BASF, Covestro, EuroChem, Evonik, Imerys, Indaver, INEOS, Janssen Pharmaceutica, LANXESS, Monsanto, Nippon Shokubai, Oleon, Soudal, Total en Umicore.

De nood is hoog

Enkel en alleen al om de uitstroom van gepensioneerde werknemers op te vangen, moet de chemie- en farmasector in Vlaanderen jaarlijks 2.000 jongeren aanwerven. Bovendien is de sector in volle groei:  +800 jobs erbij in 2015 en 2016. En 2017 stelt opnieuw een sterke toename van de tewerkstelling in het vooruitzicht.
Maar de krapte op de arbeidsmarkt is intussen heel erg voelbaar, want er studeren nog altijd te weinig jongens en meisjes af met een STEM-diploma (STEM = Science, Technology, Engineering, Mathematics). Volgens een studie van de OESO is dit in België minder dan 20% van alle afgestudeerden, in Duitsland is dit bijna het dubbele.

Heel wat kansen voor pas afgestudeerden

Niet verwonderlijk dus dat dit joblounge event jaarlijks 400 tot 500 laatstejaarsstudenten en pas afgestudeerden lokt.
Ruim de helft (56%) van de openstaande vacatures in de sector zijn bestemd voor jongeren zonder werkervaring. Dit biedt dus heel wat kansen voor pas afgestudeerden. 
Twee derde van de vacatures is bestemd voor hoogopgeleiden (bachelors, masters of doctors). Ingenieursprofielen (burgerlijk ingenieur, industrieel ingenieur, bio-ingenieur, farmaceutisch ingenieur) zijn gegeerd, maar ook professionele bachelors en technisch talent uit TSO (29% van de vacatures) zijn bijzonder in trek.
De beschikbare jobs situeren zich zowel in productie als in R&D. 1 op 9 werknemers in de sector is trouwens actief in R&D. Meer dan de helft zijn vrouwen. Die focus op innovatie leidt tot meer dan 1 uitvinding per dag (417 patenten in 2017).

“De kernboodschap is dan ook: er zijn heel wat jobkansen in de chemie en life sciences, een sector in volle groei die volop jongeren aanwerft om de uitstroom van oudere werknemers op te vangen én nieuwe jobs in te vullen”, stelt Gert Verreth, Senior Communication Advisor van essenscia Vlaanderen dat achter dit initiatief staat.

Programma en info vind je hier.