Een jonge start-up, Poppy, heeft een systeem van autodelen ontwikkeld dat moet bijdragen tot een betere mobiliteit in en om Antwerpen. Haar formule: een ‘free floating car sharing’ dienst.

De start-up werkt met een vloot van wagens samengesteld uit de 100% elektrisch aangedreven Volkswagen e-Golf en de Audi A3 g-tron die met aardgas (CNG) wordt aangedreven. Poppy is het resultaat van een samenwerking tussen de Antwerpse ondernemers Alexander Van Laer (25) en Moos Tits (29) en D’Ieteren Auto.

Origineel in het systeem is dat er geen gebruik wordt gemaakt van vaste staanplaatsen. “De Poppy gebruikers zullen in Antwerpen en enkele Antwerpse districten een deelwagen op wandelafstand terugvinden”, zegt Poppy’s medeoprichter en CEO Alexander Van Laer. “De wagens kunnen op elke publieke parkeerplaats in Antwerpen achtergelaten worden”.

Gen vaste kosten meer

“Vandaag heeft bijna iedereen een eigen wagen, maar het gros van de bevolking gebruikt deze niet dagelijks. Dankzij Poppy geven we de gebruikers de mogelijkheid een wagen te kiezen op basis van hun noden op een specifiek moment. Dat is niet alleen eenvoudiger, het is ook veel economischer”, zegt Van Laer. “Poppy gebruikers openen de wagen via hun smartphone en ze betalen per minuut dat ze met de deelwagen hebben gereden. Vaste kosten voor brandstof, parking, onderhoud en verzekering zijn daarmee verleden tijd. De deeleconomie heeft een beweging in gang gezet, waarbij gebruik het wint van eigendom.”

Op dit moment loopt er een testfase tot het einde van dit jaar. In die testfase bestaat  de vloot uit 20 Volkswagen e-Golf (100% elektrisch) en 10 Audi A3 g-tron (aangedreven door CNG of gecomprimeerd aardgas). Vanaf januari 2018 zal de totale vloot van autodeelwagens in Antwerpen stijgen naar 350 wagens, waarvan 200 Volkswagen e-Golf en 150 Audi A3 g- tron.