Een tijdje geleden poogden enkele geëngageerde Antwerpenaren de politietoren ‘Den Oudaan’ te kopen om die te ontwikkelen volgens hun visie. ‘We Kopen Samen den Oudaan’ (WKSDO) is in die ambitie niet gelukt. De Antwerpse projectontwikkelaar Winvest was hen voor. Maar daarmee houdt WKSDO niet op te bestaan.

Afgelopen woensdagavond, tijdens de finissage van de gelijknamige tentoonstelling die nog tot zondag 15 januari in deSingel loopt en waarin de mensen achter de organisatie hun verhaal brengen, kondigde WKSDO twee nieuwe initiatieven aan.

Met steun van het Vlaams Bouwmeesterlabel en Ruimte Vlaanderen kon WKSDO de laatste drie maanden verder onderzoek verrichten en samenwerken met experts in de workshops die het organiseerde. Dit studiewerk heeft geleid tot de oprichting van het Open Promotorplatform (OPP) en het Stadsmakersplatform.

Een van de voornaamste studieconclusies is dat er een speler ontbreekt op de traditionele vastgoedmarkt die aan transparante en waardengedreven vastgoedontwikkeling doet en dat er nagenoeg geen ruimte is voor burgers om mee deel uit te maken van projecten. Het OPP beoogt dan ook een platform te zijn waarop eigenaars van gebouwen, mensen of organisaties op zoek naar een plek, en dienstverleners in vastgoedontwikkeling elkaar kunnen vinden. Zeker zo belangrijk is de begeleiding om het financieel rendement, maar vooral – de vaak onontgonnen – potentiële maatschappelijke meerwaarde te exploiteren.

Het OPP richt ook een oproep aan dienstverleners of experts op zoek naar een zinvolle en betekenisvolle job binnen dit alternatief vastgoedverhaal.

In 2017 wil het OPP twee pilootprojecten starten en een rollend fonds oprichten waarmee steden kunnen investeren in een platform in hun eigen stad.

Het OPP is een samenwerking van Studiebureau Ndvr, architectenbureau 51N4E, financieel vastgoedexpert Peter de Groot en digitale productontwikkelaars Bagaar.

Tijdens de campagne en debatten van WKSDO was ook naar voren gekomen dat er een grote vraag is bij burgers, professionals en overheden naar een toegankelijk podium voor dialoog, debat en actie. Een plek waar geëngageerde Antwerpenaren en stedelijke ‘burgerprofessionals’, ofwel stadsmakers, kunnen samenkomen rond acute en actuele vraagstukken in de stad. Het Stadsmakersplatform wil als matchmaker optreden en een podium geven aan alle stakeholders om zo synergieën te creëren.