ANTWERPEN – Woonbuurt ’t Groen Kwartier, de herontwikkeling van het voormalig militair hospitaal in Antwerpen, heeft op de RES Awards goud gewonnen. Die werden voor het eerst uitgereikt en bekronen de uitmuntendheid bij vastgoedontwikkelingen.

In de categorie Beste Woonproject mocht ’t Groen Kwartier juichen tijdens de eerste editie van de RES Awards. De woonwijk is een mooi voorbeeld van stedelijke uitbreiding.

“Het betreft een schitterend wooncomplex, deels nieuwbouw en deels renovatie van een oud militair hospitaal. Er is heel veel oog voor het oude patrimonium, voor natuur en groen en voor duurzaamheid. Er werden heel comfortabele fietsverbindingen voorzien en de wagen werd uit het project verbannen”, beoordeelde de jury.

Verder won het Herman Teirlinckgebouw van de Vlaamse overheid in Brussel in de categorie Beste Project voor Institutionele Investeerders. Het Gentse De Krook is het Beste Publieke Project.

Van stadsanker tot award

Het militair hospitaal dateert van 1899. In 1993 vertrok de laatste militair en begon de verloedering van de gebouwen. 15 jaar later vormt de site een groene, autovrije oase van bijna 8 hectare. De woonwijk biedt een evenwichtige mix van trendy lofts in historische gebouwen, nieuwbouwappartementen en gezinswoningen. Er is plaats voor zo’n 400 gezinnen. In de voormalige kapel van het hospitaal opende topchef Sergio Herman restaurant The Jane.

Het project werd gerealiseerd door Vanhaerents, Artes Group en Matexi. Ze deden een beroep op Beel&Achtergael, 360 Architecten en het Antwerpse Collectief Noord. Ook Piet Boon, Vincent van Duysen en Anversa werkten mee aan het project. De werken werden in 2008 gestart en eind 2017 afgerond.