Zoektocht naar oude winkelinrichtingen

oud winkelpandSchatten worden niet alleen op zolder gevonden. Ze zitten ook vaak verscholen achter valse wanden en plafonds van winkelhuizen. Een beetje speurneus weet zo wel eens pareltjes van oude panden te ontdekken. In hartje Antwerpen heeft Katherine Ennekens zo’n ontdekking gedaan. Een oud winkelpand in de Minderbroedersrui, een van de oudste bewaarde winkelinterieurs van Antwerpen, zegt ze. Katrien Ennekens is één van de medeoprichter van Arsène, een vzw die zich bezighoudt met erfgoed en architectuur. http://www.arsene.org/

Het pand dateert van 1880 en is daarmee een van de oudst bewaarde winkelinterieurs in Antwerpen. Ooit zat er een bakkerij in en later een elektriciteitswinkel, maar intussen stond het pand al 15 jaar te verkommeren.

De vzw Arsène probeert te sensibiliseren rond dit soort erfgoed. Oude winkelpanden met een waardevolle inrichting opzoeken en ze proberen te beschermen. Wat niet altijd vanzelfsprekend is want er bestaan geen wettelijk kader.

Het winkelpand uit de Minderbroedersrui is intussen opgeknapt en in zijn oorspronkelijke staat hersteld en staat te koop.