Zware verliescijfers voor Group Sopex

suikersuikerDe grondstoffenmaatschappij Group Sopex is diep in het rood gezakt. De groep rond de Antwerpse familie Kronacker incasseerde voor het eerst sinds 2005 verliescijfers. Een en ander heeft te maken met de dalende vraag naar ruwe suiker.

De Group Sopex is gegroeid uit de internationale verhandeling van suiker. De onderneming van Leopold Kronacker koopt sinds 1894 grote hoeveelheden suiker op in landen als Vietnam en Thailand, zorgt voor opslag en transport en financiert internationale transacties. De dalende vraag naar suiker zorgt echter voor problemen. In die mate dat verleden jaar een verlies van ineens 3,3 miljoen dollar geïncasseerd werd.

De conjunctureel gebonden schommelingen op de suikermarkt hebben Sopex ertoe geleid om te diversifiëren in de activiteiten. Er werd een consultancybedrijf opgezet en de groep waagde zich tevens met succes op de markt van koffie en cacao.

De goede gang van zaken in de verhandeling van koffie en cacao heeft de neergang van de groep evenwel niet kunnen afremmen. Sopex stapte overigens pas in 2011 in de cacaohandel. De transacties in cacaobonen tekenen onderhand voor liefst 26% van de globale omzet van de groep.

Sopex wordt aangestuurd door de Antwerpse familie Kronacker. Die verkocht eerder al de beursgenoteerde holding Sucraf aan de Nederlandse groep Value8. Sucraf raakte helemaal vast in het Congolese moeras. Sopex diende in dit opzicht ook de historische verliezen op Sucraf te verwerken.