Congrestheater Hasselt: klaar om 3.000 muziekliefhebbers te verwelkomen

De nieuwe infrastructuur voor het Congrestheater in Hasselt is klaar. Het Congrestheater werd door aannemer Mathieu Gijbels en ABV+ Architecten omgebouwd tot een vernieuwd state-of-the-art muziektheater met een capaciteit tot 3.000 bezoekers.

mg-glh-werf

 

Combinatie nieuwbouw – renovatie

Het bouwproject voor het Congrestheater bestond uit een combinatie van zowel renovatie als nieuwbouw. Een deel van de bestaande Congreshal (Hal 4) werd gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw met een oppervlakte van circa 2.300 m2. In dit nieuwe gedeelte ruimde de mobiele tribune plaats voor een vaste tribunestructuur in lichte U-vorm die uit volledig gebogen betonelementen zal bestaan. De nokhoogte boven het tribunedeel wijzigde van 9 naar 14 meter en het dak kreeg een akoestische en thermische isolatie. Naast dit nieuwbouwgedeelte werden twee nieuwe traphallen opgetrokken. De betonnen vloer en het podiumgedeelte met de toneeltoren bleven behouden. Achter het podium is een sanitaire ruimte en kleedruimte in metselwerk voorzien. Een eigen toegang zorgt ervoor dat het Congrestheater los van de andere ruimtes van de Grenslandhallen kan functioneren.

mg-glh-intern

 

Onder de tribunestructuur bevindt zich een sfeervolle foyer, waar de bezoekers terechtkunnen voor een hapje en een drankje, en een nieuw sanitaircluster. Een duplex in deze nieuwe foyer kan benut worden als vipruimte voor zo’n 150 gasten. In het aanpalende oude gedeelte kunnen naar wens catering- of vipfaciliteiten gecreëerd worden voor zo’n 2.500 personen.

Record bouwtempo

“Onze mensen hebben echt het onderste uit de kan gehaald om de gewenste opleveringstermijn te halen”, aldus Mathi Gijbels, Gedelegeerd Bestuurder van nv Mathieu Gijbels. “De werken zijn einde mei van dit jaar gestart en de oplevering vond plaats midden september. We kunnen wel stellen dat onze mensen hier een waar huzarenstukje hebben geleverd.”

Het nieuwe Congrestheater is een topreferentie op een toplocatie. We zijn erg fier dat we aan dit unieke project mochten meewerken. Onze ploegen zijn nog niet klaar op de site van de Grenslandhallen. Zij werken momenteel nog verder aan de nieuwe discotheek (de vroegere Versuz) die ook eind dit jaar klaar moet zijn”.