GENT – Sam De Decker staat aan het hoofd van Blue Frontend, een IT-consultancy bedrijf gespecialiseerd in JavaScript. Hij zag dat veel bedrijven kampen met een tekort aan getalenteerde IT’ers. Zo kwam hij een jaar geleden op het idee om Talentoso op te richten. Samen met zijn Braziliaanse vrouw Thais Silva da Punicena rekruteert hij IT-talent uit Brazilië, één voor één uiterst gemotiveerd om in België aan de slag te gaan.

De Belgische IT-sector kent maar liefst 16.000 openstaande vacatures. Een groot deel van dit probleem situeert zich bij de bedrijven zelf, aldus Sam Dedecker: “Belgische bedrijven klagen dat ze geen goed personeel vinden en niet kunnen groeien, maar dit komt omdat ze niet open staan voor internationaal talent. Software wordt meestal geschreven in het Engels en ook alle communicatie verloopt in het Engels, maar toch blijven we focussen op Nederlands- en Franstalig personeel.”

Talent uit Brazilië

Brazilië herbergt een overvloed aan hoog opgeleide, uiterst ervaren developpers. Blue Frontend, het bedrijf van Sam, nam daarom enige tijd terug de Brazilianen Rodrigo Romano en Tiago Kaneta in dienst als IT-consultants. “Onze klant was zeer tevreden over hen en vroeg mij of ik voor hun bedrijf ook talent kon zoeken in het buitenland. Mijn vrouw is Braziliaanse en zo kwamen we op het idee om Talentoso op te richten”, vertelt Sam.

Andere mentaliteit

Talentoso gaat actief op zoek naar het juiste profiel voor elke specifieke klant op de Braziliaanse arbeidsmarkt. “Brazilianen zijn zeer professionele mensen die straight forward denken. Er is ook een groot verschil met de Belgische mentaliteit. Als wij ergens beginnen, willen we meteen een bedrijfswagen, smartphone, laptop en andere voordelen. Dit is voor een bedrijf zeer duur. Een Braziliaan stelt veel minder hoge eisen en is zelfs bereid om een stap terug te zetten indien het bedrijf slechts een medior niveau vereist.”

Goede opvolging

“Mijn vrouw spreekt Portugees en begeleidt de mensen van zodra ze in België aankomen. Zo zijn ze bijvoorbeeld niet vertrouwd met ons systeem van mutualiteiten en ziekteverzekering. We helpen hen en volgen hen goed op om te zien of alles, zowel bij de klant als de werknemer, naar wens verloopt.”

Matchmaking

Voor Talentoso is elke klant uniek. Ze werken dan ook niet met een poel van kandidaten, maar gaan specifiek op zoek naar de juiste persoon voor elk bedrijf. “Andere rekruteringsbureaus doen als het ware aan ‘mensenhandel’ en pushen kandidaten om te solliciteren voor zo veel mogelijk jobs. Hierdoor krijg je mensen op sollicitatiegesprek die geen interesse hebben in je bedrijf”, zegt Sam. “Dat willen wij bij Talentoso absoluut vermijden.”

“Het is belangrijk dat toekomstige werknemers zo goed mogelijk passen bij de cultuur en mentaliteit binnen het bedrijf. We matchen onze talenten daarom met de klant op basis van normen, waarden en persoonlijkheid.”

Meer HR